Les risques du métier

september 16, 2008

Europese frustratie

Meglena Kuneva, EU Commissioner

Meglena Kuneva, EU Commissioner

Dit weekend weer met de feiten op de neus gedrukt: Europese Zaken verslaggevers hebben doorgaans geen flauw benul van wat er écht gaande is in de EU. Ze hollen achter de feiten aan en gaan pas over iets berichten wanneer er een officiële persconferentie aan voorafgegaan is. In sommige gevallen pakken ze gewoon letterlijk persberichten over van politieke fracties in het parlement (ja zélfs De Standaard heeft zich hier al aan bezondigd).

Wat met pro-actief zoekwerk? En kritisch nieuwe richtlijnen analyseren? Of gewoonweg al kritisch zijn t.o.v. de eigen regering? Men vergeet iets te gemakkelijk dat de EU 60-80% (niemand kent exacte getal) van onze wetgeving bepaalt. Is het dan ook niet schandalig dat redacties er amper aandacht aan besteden?

Neem nu het nieuws dit weekend dat EU Commissaris Meglena Kuneva België op de vingers tikt voor de sperperiode in de solden en het verbieden van koppelverkoop (wat bij ons vooral zeer dure gsm’s én gsm-abonnementen oplevert).

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen (what’s in a title) Quickie Van Quickenborne liet zich met een beteuterd gezicht de les lezen door de Roemeense dame. Let op: laat u vooral niet misleiden door die pruillip. Sinds Q in januari betrapt werd op het illegaal kraken van zijn Amerikaanse Iphone heeft hij de strijd aangeboden met de koppelverkoop. Het was toen al opvallend hoe licht hij over die aanval toen ging. Hij wist wel degelijk dat hij de Europese wetgeving aan zijn kant had.

Wat ik dan nog veel vreemder vind, is dat ik anderhalf jaar geleden al (februari 2007) een zeer kritisch artikel over deze maatregelen geschreven had maar dat het in de Belgische pers verdacht kalm bleef. En nu na een mooie persvoorstelling (incluus met drank en hapjes waarschijnlijk) schieten ze plots weer in actie.

Alleszins, Quickie zal met een stevige grijns terug naar zijn bureau gekeerd zijn, goed wetend dat hij de socialistische fractie net een goeie peer gestoofd heeft. Want als ik mag afgaan op de pinnige reacties die ik uit die hoek kreeg na mijn artikel, zullen ze daar niet tevreden zijn met zijn klein toneeltje.

Voor wie mijn artikel eens wil lezen (European Voice – Belgium takes the European law into its own hands, writes Lien De Leenheer) kan onderstaande pdf downloaden.

European Voice – Belgium takes the European law into its own hands

De PDF in sublieme kwaliteit is ook verkrijgbaar via mij 😉

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: