Les risques du métier

februari 9, 2007

Consumption?

Filed under: Europe,Forum for European Journalism Students — Lien @ 1:27

Ondertussen zijn er alweer 24 uur voorbij sinds mijn laatste post. Het is nu middagpauze en ik verorber een overheerlijke salade. Het moet gezegd zijn: veel broodjeszaken hier in de buurt leveren lekkere producten af. Zoals jullie allemaal weten ben ik de ergste voedingscriticus die je kan tegenkomen (dat is dan ook mijn recht als genie in de keuken *heel bescheiden kuchje*).

Gisteren ben ik dus binnengesprongen bij European Youth Press. Een sympathieke Litouwse jongedame runt daar alles. Ik heb met haar de plannen voor de Youth Media Days in juni doorgenomen. Voor zij die niet op de hoogte zijn: in juni wordt de Europese Wijk overspoeld met 1000 jonge journalisten die allemaal stukken gaan schrijven over de EU. Het is hoofdzakelijk een Duitse aangelegenheid (naar analogie met de Deutsche Jugendmedientage) die op de valreep nog willen onderstrepen dat Duitsland voorzitter is van de EU, vooralleer Portugal het over neemt later op het jaar. Al die jonge journalisten uit Europa gaan in het parlement debatteren en vooral veel reportages maken.

Maar om een lang verhaal kort te maken: EYP wil van het netwerk van FEJS gebruik maken om zoveel mogelijk mensen van overal in Europa naar de Youth Media Days te krijgen.  En ons geeft het de mogelijkheid om uit te pakken met een groots event. Wordt zeker vervolgd.

Maar terug naar de job 😉 Gisteren dus feedback gehad op mijn eerste artikel. Het was goed maar -zoals elke journalist- heb ik te veel in 1 stuk proberen steken. Sommige stukken vond hij heel goed en ik moet de rest van mijn artikel in die zin verder uitwerken. M.a.w. opnieuw Belgische wetspecialisten bellen. Jihaa.

Plus er stond een flater van jewelste in mijn tekst: “The debate on the directive on consumption”. Voor zij die niet mee zijn: consumption heeft niks te maken met consumptie maar alles met TBC. Een fout gemaakt door een plotse taalkortsluiting. Het ergste is dat ik de fout gezien had, ik ze willen veranderen heb, maar dat ik het door een plots telefoontje vergeten ben.

 Sinds gisterenavond een nieuw onderwerp op mijn boterham gekregen. Nu gaat het over de liberalisering van de diensten die bijvoorbeeld op de luchthaven onze bagage van het vliegtuig halen, of die het inchecken op zich nemen, etc. Dus moet ik me op korte tijd weer gaan inwerken in green papers, kritiek op directives, standpunten van lobbygroepen.

Ik vind het eigenlijk erg frustrerend dat ik niet snel een zicht krijg op de politieke spelletjes die altijd achter zo’n beslissingen zitten. Zo’n Green Paper staat vol met argumenten maar ik kan nog niet tussen de regels lezen -ik vrees dat je daar vooral massa’s ervaring voor nodig hebt, hoe grijzer je haar hoe beter je bent als europees verslaggever-. Iets waar ik bijvoorbeeld bij Belgische politiek geen problemen mee heb.

 Tot de volgende. 

1 reactie »

 1. Hey Lien

  Spraakverwarring? Met buitenlanders? No way, heb ik zelf niet met Nederlanders… alléja het is te zeggen 😉
  Lijkt me toch een enorm leerrijke ervaring te zijn. Ik evolueer binnen enkele jaren misschien ook naar die richting.

  En inderdaad, bij zo een job/stage leer je toch al snel dat ervaring echt broodnodig is.
  Als ik de afgelopen vier maanden evalueer, dan heb ik meer bijgeleerd dan de laatste drie jaar. En die ervaring kan je gewoon niet opdoen op de schoolbanken. Altijd spannend als nieuws dreigt te lekken, je embargo’s moet regelen enz…

  Have fun
  Cyr

  Reactie door Cyr — februari 10, 2007 @ 6:17 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: