Les risques du métier

februari 7, 2007

Lien @ European Voice ;)

Filed under: Europe — Lien @ 10:27

Sinds maandag zit ik dus braafjes elke dag achter een bureautje in het internationaal perscentrum in Brussel (indien ik jou nog niet verteld heb wat voor een luxebedoening dat daar is: consider yourself very lucky, ge zijt een uitzondering :D)

Residence Palace

Terug naar mijn bureautje dus. Een bureautje dat in de redactie van European Voice staat (http://www.europeanvoice.com). Alwaar ik een telefoon ter beschikking heb (waar ik zowat de hele tijd gebruik van maak, maar daarover later meer), mijn eigen pc zonder flatscreen (dat is wennen hoor) en vooraleen qwertytoetsenbord.

Ik betrapte er me daarnet al op dat ik automatisch typte zoals op een qwertyklavier, dus het komt daar wel goed met me 😉

Dag 1 begon al onmiddellijk goed: na een 2-tal uur de allerlaatste editie gelezen te hebben (en kzat dan nog maar 15 pagina’s ver :s) om mee te zijn met de actuele thema’s, kwam Tim King, ofte de adjunct-hoofdredacteur me zeggen: “Lien, from now on you will be our specialist on Belgian consumer law protection.” Come again?:)

Ik moest toch even slikken.  Green Paper? Consumer Protection? Directive? Vooral toen ik hoorde dat het vooral de bedoeling was om de Belgen zover te krijgen dat ze toegeven dat ze zo’n strenge consumentenbeschermingwet hebben om de eigen markt te beschermen. Het eerste wat ik voelde opkomen was: “hey! Jullie anti-europese britten, jullie gaan toch zeker niet onze consumentenbescherming afbreken?!” Maar dan neemt de journalst in mij het over: ok, laten we eens zien wat hier van aan is. Ik heb dus van lobbyist a, naar lobbyist b, op interview bij lobbyist a, naar professor a&b&c, naar adviseur, naar parlementair medewerk x-y-z gebeld, etc. Een paar heel interessante ontdekkingen gedaan (ook wel gekend als het Eureka!-moment), die dan weer door één of andere jurist weer teniet worden gedaan. Om moedeloos van te worden soms 🙂Ik bespaar jullie de scènes waarbij ik uit pure frustratie eenzaam en alleen op het toilet mijn haren begon uit te trekken *snik* Maar om jullie toch al een scoop te geven: ik ben erin geslaagd om de stelling te bewijzen 🙂

Je kan dus al zien: ze hebben me erin gesmeten. En ik deed al onmiddellijk een paar ontdekkingen:

 • in Europa ben je niks waard als je niet én Engels én Frans machtig bent. Nederlands -is in mijn gevaleen leuk extraatje omdat je tot nog méér mensen kunt doordringen en vooral gemakkelijker kan doorvragen.
 • Ontdekking twee: de naam European Voice doet deuren openen. Ik moeten sommigen van jullie er maar eens aan doen herinneren hoe moeilijk het was om Leterme voor een interview te strikken. Wel, een telefoontje van 5 minuten en ik heb een interview met een federale minister (NICE!). Welke minister? Daar moeten jullie voor wachten op het artikel dat waarschijnlijk 22 februari wordt gepubliceerd (als het interessant genoeg blijkt te zijn, natuurlijk).  
 • Je mag niet op je mondje gevallen zijn en je geïntimideerd voelen door grote namen (als geeft het wel een kick om aan een Europees Commissaris op z’n gsm te meldendat we wel aan het wachten zijn op zijn bijdrage voor de volgende krant, en we nog niks gekregen hebben. Bovendien is de deadline binnen twee uur!” hihi)
 • European Voice denkt vooruit. Ze zijn nu al bezig aan stukken die pas binnen 3 weken gepubliceerd worden. Ze denken al tactisch vooruit hoe een bepaalde richtlijn er zal uitzien, hoe een bepaalde reactie zal zijn. Gesteund door vooral vééééééééél rondbellen (iedereen hangt de hele tijd aan de telefoon MEPs te paaien om informatie los te krijgen, iets wat redelijk goed lukt omdat die mensen op nationaal niveau niet zoveel aandacht krijgen, er wordt dus massaal aan egostreling gedaan ;)). Alleszins je hoort ze soms luidop zeggen: “You see, I predicted it!” of “Verdorie, moest die nu écht gans haar visie bijsturen? Nu mag ik opnieuw beginnen!” gevolgd door één of andere Ierse vloek.
 • Dacht je dat je goed engels kon omdat je alles op tv goed verstaat en op het internet engels als je tweede taal beschouwd. Think again! Ik zit op een redactie met een Roemeense hoofdredactrice, 6Britten, 1 Schotse, 1 Ierse, 1 Noor, 1 Fransman. En dan is er nog de sales en marketingafdeling waar er een smeltkroes heerst van Britten, Duitsers en Polen. Ik kan jullie verzekeren: die Britten heb nooit geleerd om deftig te articuleren. Ze mompelen vanalles razendsnel (een typisch journalistentrekjetussen hun tanden en ik moet m’n oren spitsen om alles te begrijpen. Ik sta soms naar hen te kijken (om te liplezen!) als een koe die voor de eerste keer een stier heeft gezien… en dan vooral heel liefjes vragen om het nog eens te herhalen en eventueel op te schrijven. Maar na verloop ben ik altijd mee 😉 En als ze commentaar durven geven vraag ik eens fijntjes hoe het gesteld is met hun kennis van het Frans en Nederlands 😉
 • Het is wel opvallend dat alle Britse redactieleden een aardig woordje Frans spreken, uiteraard met een accentje, maar toch. Het Duits meisje praat ZO goed Frans dat ik eerst dacht dat het een Française was.
 • En om nog eventjes over die talen verder te gaan: dat vind ik tot nu toe het moeilijkste. De constante overschakeling van de ene taal op de andere zorgt soms voor kortsluitingen in mijn hoofd. Ik kan net 20 minuten in het Engels een conversatie gevoerd hebben over “The Green Paper on Unfair Consumer practices” en “The Directive of ’98” waarna ik vlak daarna een gesprek heb over net hetzelfde in het Frans. Garantie verspreek ik me wel eens 🙂 En ’t wordt pas helemaal een hel wanneer je Belgische wetgeving (Frans/Nederlandsmoet uitleggen in het Engels, want wetgeving heeft zo zijn eigen taaltje, ook in het Engels. 
 • Er worden aan de lopende band persconferenties gegeven die doorgaans vergezeld worden van een heerlijk buffet. Dé manier om te overleven als journalist.
 • Heel veel commissies worden live uitgezonden. Je kan ze online bekijken op de site van de commissie http://ec.europa.eu/avservices/video/index_en.cfm
 • http://euobserver.com/ wordt door de journalisten bij EV als een heel erg interessante site beschouwd.
 • De man die voor de Commissie sax speelt herhaalt de hele dag door (jaja!) telkens dezelfde twee maten. In het begin denk je: “oh zo leuk”, na de derde editie zou je willen dat er eens per ongeluk een duif in zijn sax vliegt!
 • Het is opvallend dat alle Eurowatchers/lobbyisten heel deftig gekleed gaan. Strak in het pak of toch zeker heel “formeel“. De invasie van de pakken elke morgen -en tijdens de lunchpauze– is best grappig om zien (en uiteraard een streling voor het oog ;)). Maar ik ga dit weekend alleszins stevig shoppen. Ik zit namelijk door mijn wintereditie formele kledij (als ik formeel gekleed ga ben ik doorgaans met de auto op stap, in tegenstelling tot nu met trein en voetjes, in combinatie met een portie sneeuw geen leuke situatie 🙂 Bovendien heb ik schoenen met een lage hak nodig! My boots are _not_ made for walking.

 Tot slot: Twee duitse knapperds (in pak uiteraard ;))  die bepakt als kleine ezeltjes met lichtblauwe Eurotassen met Duitse vlag op rondlopen –> aandoenelijk.

Echt tot slot. Dit vonden ze erg grappig op de redactie: http://www.theonion.com/content/from_print/castro_leaves_hospital_2

Ik had de grap niet echt door, kvond het wel spijtig dat ze niks aan z’n tanden hadden gedaan 😀

Al is http://www.theonion.com  best wel een aanrader 🙂

Maar nu richting bed… want morgen is weer een lange dag… en vooral D-day want ik ga mijn stuk voorleggen aan de adjunct-hoofdredacteur. Spannend!

1 reactie »

 1. Hoi Lien,
  Ik ben Simon Vanmaekelbergh, student aan Artevelde HS (zi Internationale Politiek).
  Volgend jaar moet ik ook stage doen, ik vroeg me af of European Voice een goede keuze is. Een vraag die ik aan weinig mensen beter kan vragen dan aan jou?
  Bij deze dus mijn vraag. Mag je daar veel werken en kan een Arteveldestudent dat aan?

  Met vriendelijke groeten,
  Simon Vanmaekelbergh

  Reactie door Simon Vanmaekelbergh — juni 30, 2007 @ 9:49 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: